16 ciekawostek o sikorkach

Sikorki zimą

Sikorka to ptaki należące do rodziny wróblowatych. Zazwyczaj przypominamy sobie o sikorach zimą ponieważ ich przepiękne i barwne upierzenie kontrastuje z bielą śniegu.

Zapoznajcie się z poniższymi faktami o sikorkach a polubicie je jeszcze bardziej.

Sikorka Bogatka
Sikorka Bogatka – najpopularniejszy przedstawiciel rodziny sikorek

1. Sikorka bogatka bywa też zwaną sikorką zwyczajną. Kolorowe upierzenie sprawia że bardzo łatwo ją rozpoznać. Czarny łepek z białymi policzkami plus żółtawo zielony brzuch to najbardziej charakterystyczne cechy tego ptaka.

2. Sikorka w ciągu dnia potrafi zjeść tyle pokarmu ile waży.

3. Jednorazowo sikorka może znieść od 5 do 11 jaj, przy czym samica wykonuje całą inkubację.

4. Zdarza się że samica znosi jajka dwa razy w roku.

Sikorka zimą
Sikorki najczęściej rzucają nam się w oczy zimą…

5. Samiec sikorki pomaga samicy w karmieniu potomstwa: pisklęta zwykle opuszczają gniazdo około 20 dni po wykluciu.

6. Dla przeciętnego obserwatora nie ma różnicy między samcem i samiczką. Pasjonat ptaków od razu zauważy dłuższy i szerszy krawat jakim samiec odróżnia się od samiczki.

 

7. Większość osobników spędza życie w jednym miejscu, rzadko przemieszczając się daleko od miejsca, w którym się wykluły.

8. Sikorki mają 10 lotek pierwszego rzędu oraz 12 sterówek.

Kolorowa sikorka
Kolorowe upierzenie sikorki

9. Sikorki mają dość krótki, mocny dziób. Ich dieta to przede wszystkim owady, do nasiona i owoce jagodowe.

10. Sikorki budują gniazda w szczelinach w murze, dziurach po ubytkach ceglanych, dziuplach, norach w ziemi.

11. Wyliczona że rodzina sikorek potrafi w ciągu lata zjeść około 75 kilogramów pożywienia na które składają się różnej maści owady. Jeśli przeliczy się wagę na sztuki wychodzi, że rodzina sikorek zjada likwidując za razem jakieś 3 miliony sztuk owadów.

12. Sikorki zaliczane są do jednych z inteligentniejszych ptaków. Dowiedziono, ze potrafią zapamiętywać różne rzeczy. Dzięki tej umiejętności i obserwacji potrafią odnajdywać miejsca magazynowania pokarmów robione przez inne ptaki czy zwierzęta.

Sikorka modra - kąpiel

13. Sikorki są stosunkowo długowiecznymi. Badacze twierdzą, że przeżywają do 15 lat.

14. Szacuje się, że w Polsce żyje około 4 milionów par lęgowych. Brytyjska populacja licząca około 2 milionów par plasuje ją na 8 miejscu w Europie. Niemcy mają ich najwięcej: około 8 milionów par.

15. Na terenie Polski sikorki znajdują się pod ścisłą ochroną.

16. Ze względu na swój szeroki zasięg i występowanie w bliskim sąsiedztwie człowieka jest sikorki są jednym z najlepiej przebadanych ptaków.

ZSS

10 darmowych nawyków, które uczynią cię szczęśliwszym

SKOMENTUJ

Dodaj komentarz
Wpisz swoje imię