20 zaskakujących ciekawostek o hibernacji niedźwiedzi

Nie wszystkie gatunki niedźwiedzi zapadają w sen. Niedźwiedzie polarne wyczekują zimy. Niedźwiedzie czarne i brunatne, w tym grizzly, zapadają w stan hibernacji.

Hibernacja jest stanem dobrowolnym, w który zwierzę wchodzi, aby oszczędzić energię, gdy zimą brakuje pożywienia. Niedźwiedzie nie są jedynymi stworzeniami, które hibernują w chłodniejszych miesiącach roku. Wiewiórki, jeże, skunksy, szopy pracze, nietoperze, żółwie, żaby, węże, biedronki i niektóre ryby również zapadają w zimowy sen.

1. Niedźwiedzie hibernują nie z powodu zimna, ale z powodu braku pożywienia w miesiącach zimowych.

2. Czas hibernacji zależy od warunków środowiskowych oraz płci i statusu rozrodczego niedźwiedzia. Samce spędzają najmniej czasu na hibernacji, podczas gdy samice z nowonarodzonymi młodymi spędzają najwięcej czasu.

3. Samice rodzą młode podczas hibernacji, w pełni zimy. Samice karmią młode w legowisku aż do nadejścia wiosny.

4. Nawet jeśli niedźwiedzica zajdzie w ciążę, nie oznacza to, że tej zimy urodzi dziecko. Niedźwiedzie łączą się w pary na wiosnę i po krótkim okresie rozwoju zarodka samica doświadcza „opóźnionej implantacji” – zarodek zatrzymuje rozwój na kilka miesięcy. Jeśli matka ma wystarczająco dużo zmagazynowanej energii – tłuszczu, aby przetrwać wraz z młodymi zimę, zarodek zagnieździ się i będzie dalej rozwijać się. Jeśli nie ma wystarczającej ilości zmagazynowanej energii, ponownie wchłonie zarodek i nie urodzi w tym roku. Ten naturalny fenomen zapewnia, że ​​niedźwiedzica przetrwa długą zimę.

5. Niedźwiedzie nie zapadają w stan całkowitej hibernacji, tak jak robią to gryzonie. Temperatura ich ciała spada tylko o 7 lub 8 stopni Celsjusza. Ich tętno zwalnia z 50 uderzeń na minutę do około 10 uderzeń na minutę.

6. Niedźwiedzie spalają około 4000 kalorii dziennie podczas hibernacji, dlatego muszą zebrać dużo tłuszczu, zanim zapadną w stan hibernacji. Dorosły samiec może mieć odłożonych ponad milion kalorii przed hibernacją.

7. Niedźwiedzie nie oddają moczu ani nie wypróżniają się podczas hibernacji. Zamiast tego niedźwiedzie ponownie wchłaniają mocz i kał w postaci białek.

8. Podczas hibernacji niedźwiedzie mogą stracić 25-40% masy ciała – spalając tłuszcz na paliwo.

9. Jednym z ulubionych typów legowisk niedźwiedzia czarnego jest dziupla na stojąco.

10. Opuszki na łapach niedźwiedzia odkleją się podczas hibernacji, aby zrobić miejsce na wzrost i nową tkankę.

11. Kiedy niedźwiedzie wychodzą ze stanu hibernacji, przez kilka tygodni znajdują się w stanie „hibernacji chodzącej”. Niedźwiedzie mogą sprawiać wrażenie pijanych lub otępiałych, dopóki ich ciała nie wrócą do normy.

12. Samce grizzly wychodzą ze stanu hibernacji od połowy do końca marca. Samice z młodymi pojawiają się później, od kwietnia do początku maja. Po wyjątkowo ciepłej zimie niedźwiedzie mogą budzić się ze snu zimowego już w styczniu lub lutym.

13. Niedźwiedzie czarne gnieżdżą się na niższych wysokościach i dlatego budzą się wcześniej, zwykle pod koniec lutego. Czasami, gdy jest ciepła zima i dostępne jest jedzenie, czarne niedźwiedzie mogą wychodzić z nor, aby jeść w trakcie zimy.

14. Tuż przed hibernacją niedźwiedzie spożywają do 20 000 kalorii dziennie i przybierając na wadze nawet 30 funtów tygodniowo.

Czytaj także: 16 ciekawostek o sikorkach

15. Niedźwiedzie hibernują w norach, wydrążonych dziuplach drzew, pod kłodami drzew lub skałami, jaskiniach i płytkich zagłębieniach.

16. Gwałtowne przybieranie na wadze, a następnie leżenie przez kilka miesięcy w bezruchu nie jest uważane za receptę na kondycję, jednak większość niedźwiedzi pozostaje zdrowa podczas hibernacji. Biolodzy badają hibernację w nadziei na zapobieganie osteoporozie i cukrzycy typu II, pomoc osobom cierpiącym na niewydolność nerek i przedłużenie żywotności narządów ludzkich do przeszczepu.

17. Podczas hibernacji niedźwiedzie powtórnie zużywają wapń dostarczając go kościom. W ten sposób kości nie osłabną za bardzo, a gdy niedźwiedź się obudzi, jest w 100% sprawny i gotowy na kolejny sezon.

18. Każdy niedźwiedź jest odpowiedzialny za wykopanie własnego legowiska.

19. Niedźwiedzie grizzly co roku wykopują nowe legowisko.

20. W ciągu 3-7 dni niedźwiedzie grizzly wykopują tonę naturalnego materiału i zbierają materiał ściółkowy, taki jak konary drzew, aby stworzyć energooszczędne legowisko, które może wytrzymać temperatury nawet do -60°F. W Parku Narodowym Yellowstone niedźwiedzie wykopują nory prawie wyłącznie na stokach skierowanych na północ.

SKOMENTUJ

Dodaj komentarz
Wpisz swoje imię