Ciekawostki na temat czapli siwej

Czapla siwa jest dzikim ptakiem z charakterystycznymi długimi nogami i wyciągniętej szyi. Interesujący wygląd to jednak nie wszystko – czaple siwe to mistrzowie polowania i bardzo sprytne ptaki. Poznaj bliżej te ciekawe zwierzęta, dzięki 17 ciekawostkom na ich temat!

1. Czaple siwe są jednym z największych członków rodziny czaplowatych – rozpiętość ich skrzydeł sięga od 155 do 175 cm.

2. Mimo dużych rozmiarów są zaskakująco lekkie – przeciętna czapla siwa waży około 2 kilogramów.

 

3. Czapla jest łatwo rozpoznawalnym ptakiem o szarym grzbiecie, z długimi nogami, długą, białą szyją, jaskrawożółtym dziobem i czarnym paskiem ocznym, który kontynuuje się jako długie, opadające w dół szyi pióra. Lata z wyciągniętymi długimi nogami, ale szyją wciągniętą do środka.

4. Żyją w siedliskach słodkowodnych – jeziorach, stawach, rzekach, strumieniach i
na bagnach – czyli tam, gdzie znajdują swoje pożywienie

5. Czaple są doskonałymi rybakami, używając swoich długich nóg do brodzenia w wodzie i długich szyi i dziobów do łapania ryb i żab.

6. Dieta czapli siwej składa się głównie z ryb, które potrafią dość zręcznie łapać swoimi długimi dziobami. Znane są również z tego, że zjadają młode kaczki i małe płazy. Gdy zapuszczają się na ląd polują także na gryzonie, takie jak krety czy myszy.

7. Kiedy już złapią swoją zdobycz, czaple lubią podrzucać ryby w powietrze i połykać je głową do przodu, aby łuski ryb nie zaczepiały się o ich gardło.

8. Czaple siwe składają jaja w marcu, zazwyczaj jest ich pomiędzy 3 a 6. Każde jajo jest wielkości jajka kurzego – dosyć małe biorąc pod uwagę rozmiar czapli.

 

9. Wysiadywanie jaj zajmuje czaplom około 25 dni. Po tym czasie wykluwają się pisklaki, które uzyskują samodzielność po około dwóch miesiącach.

10. Czaple są ptakami towarzyskimi, gdy zakładają gniazda. Gniazdują kolonijnie, umieszczając swoje gniazda na drzewie. Kolonia lęgowa czapli nazywana jest czaplińcem. Największe kolonie mogą liczyć nawet po kilkaset gniazd, a najmniejsze – po kilka.

11. Największy czapliniec w Polsce znajduje się w rezerwacie „Kurowskie Błota” koło Szczecina. Mieszka tam około 1000 par czapli siwych.

12. Czaple siwe są szeroko rozpowszechnione. Występują w Europie, dużej części Azji, aż po Japonię. Północne populacje wędrowne zimują w Azji Południowej oraz Afryce, na południe od Sahary.

13. W grupach czapli istnieje cały szereg dźwięków, które mogą one wydawać. Wszystkie z nich brzmią gardłowo i są dosyć trudne do opisania. Najłatwiej chyba określić je jako „kwik”! Wielu opisuje ich nawoływania jako głośne skrzeczenie „fraaaaaank”.

14. Interesującą rzeczą w śpiewie czapli siwej jest także to, jak samiec używa go do wabienia samic – kiedy obie płcie się połączą, będą miały różne powitalne nawoływania, które mogą wymieniać między sobą (rozpoznawalne tylko dla nich).

15. Potrafią przystosować się do życia w mieście, o ile dostępne są siedliska i odpowiednie miejsca do gniazdowania. Zadomowiły się np. w wielu środowiskach miejskich w Holandii i dobrze przystosowały się do nowoczesnego życia w mieście.

16. Znane są z kradzieży pożywienia z wybiegów ogrodów zoologicznych (ofiarami tych kradzieży padają m.in. pingwiny, wydry, pelikany i foki).

 

17. Czaple siwe są gatunkiem długowiecznym – mogą żyć nawet do 25 lat.

Ciekawostki na temat węży

SKOMENTUJ

Dodaj komentarz
Wpisz swoje imię