Republikanin o polskich korzeniach startuje na stanowisko burmistrza Nowego Jorku

Mający polskie korzenie przedstawiciel partii Republikańskiej Curtis Sliwa będzie się ubiegać o stanowisko burmistrza Nowego Jorku. Jego kampania wyborcza przebiegać będzie pod hasłem „Ratujmy nasze miasto”.

W 2009 roku nowojorska Polonia wybrała Curtisa Sliwę na Wielkiego Marszałka corocznej Parady Pułaskiego. „Nie mogę patrzeć, jak dwóch demokratycznych kretynów, gubernator i burmistrz, doprowadza do ruiny moje miasto” – mówił Curtis Sliwa ogłaszając rozpoczęcie kampanii wyborczej.

Czytaj również: Biden chce podnieść podatki. Najwyżej od 30 lat

Znany z ostrego języka Sliwa zapowiedział, że w kampanii wyborczej skupi się przede wszystkim na walce z gangami i zorganizowaną przestępczością. Zapowiedział również przywrócenie policji wielu praw i miliarda dolarów funduszy odebranych przez burmistrza
DeBlasio.

Curtis Sliwa jest nowojorską ikoną walki z przestępczością. Pod koniec lat 70. założył słynną organizację „Guardian Angels” (Aniołowie Stróże), która do dziś wspiera policję w walce z gangami. Jest również konserwatywnym komentatorem w nowojorskich programach radiowych i zwolennikiem polityki twardej ręki, prowadzonej przez byłego burmistrza Rudy`ego Gulianiego.

IAR

Teksas: Nie założyła maski. Pójdzie siedzieć