Ciekawostki na temat bielika amerykańskiego

Gdy pomyślimy o najbardziej majestatycznym ptaku żyjącym na Ziemi, prawdopodobnie pierwsza myśl w naszej głowie to orzeł bielik, który tak naprawdę… nie jest nawet orłem.

Bielik należy do rodziny jastrzębiowatych (podrodzina myszołowów), lecz od dawien dawna jest błędnie nazywany orłem.

Czytaj również: 17 ciekawostek na temat stanów USA

Bielik amerykański jest symbolem narodowym Stanów Zjednoczonych.

Zasięg występowania bielika w Ameryce Północnej obejmuje Kanadę i Alaskę, 48 kontynentalnych stanów USA oraz Meksyk. Jest spotykany nad otwartą wodą w pobliżu dużych zbiorników wodnych. Gniazda zakłada na starych drzewach.

Bielik jest zaskakująco dużym ptakiem. Długość jego ciała osiąga do 90 centymetrów, a rozpiętość skrzydeł nawet 2.5 metra! Nie utrudnia im to lotu, są zwinnymi i skutecznymi drapieżnikami. Samice są zwykle większe od samców. Ważą one od 4 do 7 kilogramów, natomiast samce od 3 do 5.5 kilograma. W cieplejszy okres roku bielik żywi się rybami, ptactwem wodnym, sarnami a nawet małymi warchlakami. Zimą spożywa głównie padlinę.

Zobacz też: Uprość swoje życie – 11 kroków do minimalizmu

Gniazda budują w koronach drzew, często sosen lub na urwiskach płyt skalnych. Zawsze w pobliżu rzek lub zbiorników wodnych. Gniazda są bardzo duże, ich średnica wynosi około dwóch metrów, a wysokość nawet cztery metry. Bieliki dobierają się w pary na całe życie. Nie zmienią swojego partnera, chyba że poprzedni niefortunnie zmarł. Para bielików wychowuje zwykle 2 młode, czasami jednak spotyka się aż 3 pisklęta.

Zasięg występowania w Europie tych wyjątkowych ptaków jest bardzo rozległy. Żyjące w Europie Bieliki nie wylatują na zimowiska. Cały rok spędzają w jednym miejscu. Natomiast ich kuzyni mieszkający między innymi w Rosji czy Kazachstanie, ze względu na ciężką kontynentalną zimę są zmuszone do zimowania w cieplejszych częściach globu, takich jak Turcja, Azerbejdżan, Afganistan czy Iran.

Bieliki żyjące w północnej części Skandynawii zimują w ciepłych europejskich krajach, czyli w Hiszpanii, Francji, w Holandii czy nawet na Malcie. Najbardziej wysunięte na zachód miejsce występowania bielika to część Islandii, a nawet zachodnie wybrzeża Grenlandii. Na wschodzie natomiast można go spotkać daleko na Japońskich i Rosyjskich Aleutach.

Bieliki mogą żyć nawet 50 lat. Przez pierwsze 5 lat swojego życia prowadzą głównie koczowniczy tryb życia, podczas którego dojrzewają płciowo. Potem często osiadają z partnerem lub partnerką w jednym gnieździe. Ptaki po wykluciu się mają brązowe upierzenie, lecz z czasem “płowieją” i mają coraz więcej śnieżnobiałych piór. Na początku wybarwia się ogon oraz pióra na szyi i głowie, następnie reszta ciała.

Bieliki doskonale znoszą życie w bardzo wysokich terenach górskich, nawet do 4 tysięcy metrów nad poziomem morza. Nie należy ich nigdy niepokoić, ponieważ wystraszone mogą nawet porzucić gniazdo.

 

 

 

SKOMENTUJ

Dodaj komentarz
Wpisz swoje imię