Oświadczenie WHO w sprawie szczepionki AstraZeneca

fot.YouTube

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by nie przerywać szczepień preparatem AstraZeneca. W opublikowanym właśnie oświadczeniu WHO poinformowała, że ryzyko powikłań po szczepieniu jest znacznie mniejsze niż korzyści z przyjęcia zastrzyku.

Kontrowersje wokół brytyjskiej szczepionki zaczęły się, gdy Dania poinformowała o wykryciu zakrzepów krwi u kilku osób zaszczepionych. Sytuacja powtórzyła się w kilku kolejnych krajach, a do dzisiaj szczepienia preparatem AstraZeneca zawiesiło kilkanaście krajów w Europie. Szczepionka nadal podawana jest m.in. w Wielkiej Brytanii, Belgii i w Polsce.

Światowa Organizacja Zdrowia zaapelowała w komunikacie, żeby nie przerywać szczepień. Mike Ryan z WHO podkreślał w czasie czatu z internautami, że nie ma dowodów na związek zakrzepów ze szczepieniem. “Wirus ma znacznie większe szanse, by zrobić krzywdę, niż potencjalne – ale bardzo niewielkie – ryzyko związane z tą szczepionką” – dodał Mike Ryan.

Czytaj również: Moderna rozpoczęła testowanie szczepionki na dzieciach

W czwartek ostateczną opinię w tej sprawie ma wydać Europejska Agencja Leków. Regulator już wcześniej podkreślał, że preparat AstraZeneca jest bezpieczny. Eksperci twierdzą, że na 5 milionów osób, które dostały zastrzyk w Europie, zakrzepy wystąpiły jedynie u 30 osób.

Światowa Organizacja Zdrowia zatwierdziła tymczasem do użytku czwartą już szczepionkę, preparat firmy Johnson & Johnson. Będzie on także dostarczany do biedniejszych krajów w ramach funduszu WHO o nazwie COVAX.

IAR

Georgia: Seria zabójstw w salonach masażu

SKOMENTUJ