Ciekawostki na temat nietoperzy

1. Nietoperze to jedyne ssaki, które potrafią latać

2. Nietoperze zamieszkują cały świat za wyjątkiem wiecznie zamarzniętej Antarktydy.

3. Znanych jest około 1350 gatunków nietoperzy.

4. Największym znanym gatunkiem nietoperza jest Rudawka wielka, występująca w południowo wschodniej Azji. Długość jego ciała to maksymalnie 32 centymetry, a rozpiętość skrzydeł może wynosić nawet 170 centymetrów.

Czytaj również: Gdybyśmy sadzili 8 miliardów drzew rocznie przez 20 lat, jak wyglądałaby Ziemia?

5. Najmniejszy gatunek nietoperza to Świnionos malutki, który jednocześnie jest jednym z najmniejszych ssaków. Mierzy on zaledwie 28–34 milimetrów. Występuje wyłącznie w Tajlandii.

6. Ludzie mówiący, że nietoperze są ślepe, nie mają do końca racji. Najważniejszą umiejętnością tych zwierząt umożliwiającą im postrzeganie świata jest echolokacja. Za dnia, niektóre nietoperze widzą prawie tak dobrze jak ludzie, lecz po zachodzie słońca polegają one głównie na swoich uszach. Korzystając ze swojej krtani, zwierzęta te wytwarzają dźwięki o bardzo wysokiej częstotliwości, niesłyszalne dla człowieka, które tworzą echo, odbijając się od otoczenia- skał, drzew czy budynków, ale przede wszystkim od owadów, na które nietoperze polują czy od drapieżników, których muszą unikać. To echo wraca od obiektu do ucha nietoperza, co pozwala mu “widzieć” w bardzo wyjątkowy sposób. Tworzą one mapę otoczenia w swojej głowie, dzięki czemu bezproblemowo poruszają się w kompletnej ciemności. Częstotliwość dźwięków wytwarzanych i słyszalnych przez nietoperze to ponad 100000 HZ na sekundę. Dla porównania, ludzkie ucho wychwyci dźwięki od 20 do 20000 HZ na sekundę i nie słyszą nic z poza tego zakresu.

7. Nietoperze potrafią również widzieć w ultrafiolecie, oraz wyczuwać pole magnetyczne, co pozwala im odróżnić północ od południa.

8. Zimą, nietoperze wchodzą w stan hibernacji(najpierw zbierają zapasy tłuszczu, potem zapadają w odrętwienie, spowalniają tętno i zaprzestają termoregulacji), by przeżyć do wiosny. Czynią tak ze względu na brak obecności owadów i owoców zimą, które są głównymi źródłami pożywienia tych zwierząt.

Zobacz: Okinawa – Kraina nieśmiertelnych

9. Miejsca, w których hibernują nietoperze, muszą mieć przez okres zimowy stałą temperaturę, ponieważ podczas hibernacji, temperatura ciała nietoperza spada do temperatury bliskiej otoczeniu. Gdyby temperatura się wahała, zwierzę zużyłoby dużą ilość energii by dostosować temperaturę ciała do otoczenia.

10. Nietoperze często hibernują razem w dużych grupach. Nie czynią tego by ogrzewać się nawzajem, lecz by zmniejszyć parowanie wody z organizmu. Jest to bardzo ważne, ponieważ na każde wybudzenie z hibernacji nietoperz zużywa dużą ilość energii, by ogrzać swój organizm, tylko po to by po napojeniu znów się ochłodzić. Dlatego tak ważne jest, by budziły się jak najrzadziej. Gdyby robiły to częściej, zmniejszyłyby swoją szanse na przeżycie do wiosny, mogąc umrzeć z braku energii.

Czytaj: 8 wymarłych gatunków zwierząt w ostatnim stuleciu

11. Dlaczego nietoperze śpią zwisając głową w dół? Sufity opuszczonych budynków, gałęzie drzew czy jaskinie: to miejsca niedostępne dla drapieżników i nieokupowane przez jakiekolwiek inne stworzenia, co pozwala nietoperzom na spokojny sen. Dla człowieka, zwisanie głową w dół byłoby wysoce niekomfortowe, natomiast dla nietoperzy jest to wyśmienity sposób, na bezpieczny i niewymagający wysiłku odpoczynek. Ścięgna nietoperzy nie są poruszane mięśniami. Grawitacja przyciąga do ziemi ciało zwierzęcia, co ciągnie ścięgna, które sprawiają że jego palce się zaciskają. Nie wymaga to od nietoperza żadnego wysiłku, co pozwala oszczędzić energię. Co więcej, jest to możliwe dzięki specjalnym zastawkom obecnym w ciele nietoperza, które regulują dopływ krwi do głowy, aby utrzymać właściwe ciśnienie.

12. Nietoperze spędzają okres zimowy (między październikiem a marcem) w kolonii zimowej. Wiosną wybudzają się z hibernacji i rozdzielają się: samce mieszkają samotnie w pobliżu miejsca zimowej hibernacji, natomiast samice podróżują do kolonii rozrodczej, by wydać na świat potomstwo. Te kolonie, to miejsca, które wymagają szczególnej opieki. Samice wracają do nich każdego roku, są do nich bardzo przywiązane. Delikatna zmiana zapachu, wilgotności, czy temperatury może je wystraszyć. Wtedy samice porzucą kolonie, co może wpłynąć na liczebność całego gatunku.

Czytaj także: 7 niedawno odkrytych podwodnych miast świata

13. Nietoperze rozmnażają się w wyjątkowy sposób. Jesienią, w okresie godów, między samcem a samicą dochodzi do zaplemnienia (czyli wprowadzenie przez samca plemników do dróg rodnych samicy), lecz właściwe zapłodnienie komórki jajowej ma miejsce dopiero na wiosnę. Samica przechowuje specjalnie zaczopowane plemniki aż do cieplejszej części roku. Dzieje się tak dlatego, ponieważ w czasie zimowej hibernacji, samica obniża temperaturę swojego ciała nawet do 10 stopni Celsjusza, czego zarodek nietoperza nie byłby w stanie przeżyć.

14. Wszystkie znane gatunki nietoperza potrafią pływać (nie pływają szybko oraz nie nurkują), lecz tylko niektóre z nich potrafią chodzić po poziomej powierzchni, czy się wspinać. Istnieją gatunki, które przemieszczają się tylko po gałęziach czy stropach zwisając głową w dół (oczywiście oprócz latania czy pływania), oraz takie, które potrafią chodzić bokiem jak kraby.

15. Skrzydła niektórych gatunków nietoperzy są przezroczyste, co pozwala im obserwować otoczenie nawet gdy są nimi w pełni otulone.

SKOMENTUJ

Dodaj komentarz
Wpisz swoje imię