Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowania

Czarnuszka (łac. Nigella L.) znana również pod nazwami: kminek egipski, kmin czarny, kolendra siewna, kąkolnica i czarnucha, jest rośliną, w której największe właściwości prozdrowotne posiadają nasiona.

Nasiona czarnuszki znalazły zastosowanie już w czasach starożytnych – nie tylko w kuchni lecz także w medycynie naturalnej i kosmetyce. Naturalnie występuje w Azji Zachodniej i Europie Południowo-Wschodniej, posiada charakterystyczne białe lub niebieskie kwiaty. Nasiona, o których mowa zawarte są w owocach.

Czytaj również: Co Twoja grupa krwi mówi o Twoim zdrowiu i osobowości?

Olej z czarnuszki wykonuje się z nasion. Znany był już w czasach starożytnego Egiptu – stąd też zapewne nazywany jest “złotem faraonów”. Stosowano go głównie w dolegliwościach żołądkowych i zmianach skórnych. Olej z czarnuszki posiada intensywny korzenny zapach, jest lekko gorzki w smaku, posiada miodową lub ciemnobrązową barwę.

Teoretycznie olej z czarnuszki można samodzielnie przyrządzić w domu, jest jednak małe “ale” – wymaga to posiadania prasy do tłoczenia oleju. Na szczęście wielu producentów oferuje w 100% naturalny olej bez dodatku żadnych innych substancji.

Skład oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki w 85% składa się z:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego, alfa-linolenowego, oleinowego

Ponadto znajdziemy w nim:

  • beta-karoten,
  • witaminę E,
  • fitosterole,
  • biotynę,
  • magnez,
  • wapń,
  • sód,
  • żelazo,
  • selen,
  • cynk,
  • potas,
  • saponiny i
  • aminokwasy.

Najcenniejszy ze składników jest jednak olejek eteryczny, który składa się z:

  • trans-anetolu,
  • pcymenu,
  • limonenu,
  • karwonu tymolu,
  • tymohydrochinonu,
  • ditymochinonu i
  • tymochinonu.

Warto pamiętać, że najwięcej składników prozdrowotnych ma olej tłoczony na zimno.

Czytaj też: 20 powodów dla których powinniśmy jeść czekoladę

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki był przedmiotem kilku badań naukowych. Ustalenie jego składu pozwoliło na stwierdzenie wielu właściwości prozdrowotnych. Jest jednym z najskuteczniejszych leków naturalnych stosowanych w alergii i infekcjach górnych dróg oddechowych. Skutecznie leczy katar sienny nie wywołując żadnych skutków ubocznych. Zawarte w oleju olejki eteryczne korzystnie wpływają na oskrzela – wywołują ich rozszerzenie co przedkłada się na ich wydajniejszą pracę. Znacznie ułatwiają także usuwanie nagromadzonej w nich wydzieliny – warto zatem stosować oleju przy leczeniu zapalenia oskrzeli.

Wpływa na poprawę odporności u dzieci i dorosłych; przyspiesza i wspiera produkcję przeciwciał.

Jest niezwykle pomocna w dolegliwościach układu pokarmowego, takimi jak: refluks, wrzody dwunastnicy i żołądka, zatrucie pokarmowe. Olej z czarnuszki ogólnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, m.in stanowi naturalną barierę przed bakterią Helicobacter pylori – która jest jedną z najczęstszych przyczyn wystąpienia choroby wrzodowej żołądka. Wspomnieć należy także o korzystnym wpływie oleju na pracę wątroby.

Zobacz: Regularne spożywanie kofeiny wpływa na strukturę mózgu

Dzięki zawartości kwasów omega-3, omega-6, omega-9, które wpływają na uelastycznienie naczyń krwionośnych i zapobiegają ich twardnieniu, olej z czarnuszki będzie zapobiegał wystąpieniu miażdżycy i nadciśnienia tętniczego oraz innych chorób układu naczyniowo-sercowego. Będzie także zapobiegał występowaniu stanów zapalnych w układzie krwionośnym, niwelował ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II i obniży poziom cholesterolu we krwi.

Olej z czarnuszki znalazł także zastosowanie w kosmetyce. Stosowany na skórę ochroni ją przed poparzeniami słonecznymi praz złagodzi podrażnienia. Wpłynie na szybsze gojenie się ran i wspomoże terapię leczniczą w problemach z trądzikiem, łupieżem, liszajem i AZS. Użyty na włosy będzie przeciwdziałał ich wypadaniu i łysieniu, wzmocni ich strukturę – staną się mocniejsze i gęstsze, wspomoże również porost nowych włosów.

Stosowany w aromaterapii, olej z czarnuszki będzie wyciszał i łagodził efekty stresu, złagodzi lub całkowicie zniweluje zaburzenia snu.

Dawkowanie i Przeciwskazania

Bezpieczna dawka, która nie wywoła negatywnych skutków lub działania niepożądanego to 1-2 łyżeczki dziennie. W stosowaniu doustnym najlepiej podawać go razem z posiłkiem (jest np. dobrym dodatkiem do sałatek). Olej stosowany w celach leczniczych nie powinien być przyjmowany dłużej niż przez tydzień, po którym należy zrobić kilkudniową przerwę. Najlepiej przechowywać go w temperaturze 5-10 stopni C. Po otwarciu nadaje się do spożycia w ciągu 3 miesięcy.

Ole już czarnuszki ze względu na właściwości przeciwskurczowe nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz dzieci do 3 roku życia.

Historie Sukcesu | Sebastian Stankiewicz – Healthy & Happy Living

 

SKOMENTUJ

Dodaj komentarz
Wpisz swoje imię