Zmarł aktor i dziennikarz Bronisław Cieślak. Miał 77 lat.

0
201
YOUTUBE

Bronisław Cieślak był znany przede wszystkim z roli porucznika Sławomira Borewicza w serialu “07 zgłoś się”.

W latach 1969-1973 pracował w Polskim Radiu Kraków, a w latach 1973-1991 był redaktorem i zastępcą redaktora naczelnego Telewizji Kraków. W latach 1970-1990 był członkiem Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i Stowarzyszenia Dziennikarzy RP.

Jako aktor zadebiutował w 1976 r. w serialu „Znaki szczególne”. Równocześnie zaczęto kręcić serial „07 zgłoś się”, w którym zagrał główną role. W sumie do 1989 roku wyemitowano 21 odcinków serialu. Serial przyniósł Cieślakowi ogromną popularność.

Bronisław Cieślak zagrał też w kilku innych filmach. W latach 1997-2003 był jednym z gospodarzy programu „Telewizyjne Biuro Śledcze” w Polsacie, a w latach 2009-2016 występował w jednej z głównych ról w emitowanym w tej stacji serialu „Malanowscy i partnerzy”.

W latach 1997-2005 był posłem, z ramienia Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Pełnił również funkcję rzecznika prasowego klubu parlamentarnego SLD. W 2005 i 2007 bez powodzenia kandydował do Sejmu, a w 2006 roku w wyborach samorządowych (starał się o mandat radnego w Krakowie).

Filmografia:

  • 1976: Znaki szczególne − jako inżynier Bogdan Zawada
  • 1976−1987: 07 zgłoś się − jako porucznik Sławomir Borewicz
  • 1979: Kung-fu − jako redaktor Henio Laskus
  • 1979: Wściekły − jako kapitan milicji Bogdan Zawada
  • 1986: Złota mahmudia − jako Sławek, ojciec Piotrka
  • 1991: Latające machiny kontra Pan Samochodzik − jako komisarz Borewicz
  • 1993: Bank nie z tej ziemi − jako znany detektyw
  • 1999: Świat według Kiepskich
  • 2003: Tak czy nie? − jako narrator
  • 2006: Mrok − jako Modest Strumiłło
  • 2007: Pierwsza miłość − jako lekarz neurolog
  • 2009−2016: Malanowski i Partnerzy − jako detektyw Bronisław Malanowski (również narrator)
  • 2019: Na bank się uda − jako minister rolnictwa Sławomir Kowalik

IAR/ZSS

SKOMENTUJ

Dodaj komentarz
Wpisz swoje imię