Najnowsze oświadczenie Trumpa. Prezydent potępił przemoc

Donald Trump potępił atak swoich zwolenników na Kapitol, do którego doszło w zeszłym tygodniu. W nagraniu opublikowanym na Twitterze Białego Domu, wciąż urzędujący prezydent USA zaapelował do wyborców, by powstrzymali się od przemocy, dla której – jak podkreślił – „nigdy nie ma usprawiedliwienia”.

„Niezależnie, czy jesteś z prawicy, czy z lewicy, czy jesteś Demokratą, czy Republikaninem – nie ma uzasadnienia dla przemocy, nie ma dla niej wytłumaczenia, nie ma wyjątków” – podkreślił.

Zaapelował również do Amerykanów, aby pomogli złagodzić napięcia i uspokoić nastroje. „Teraz proszę wszystkich, którzy kiedykolwiek uwierzyli w nasz program, aby zastanowili się nad sposobami złagodzenia napięć, uspokojenia i pomocy w promowaniu pokoju w naszym kraju” – powiedział. Donald Trump powiedział również, że osoby które wdarły się do Kapitolu staną przed sądem, oraz że polecił agencjom federalnym zapewnienie pokojowej zmiany władzy.

Krytycznie odniósł się również do blokowania przez portale społecznościowe niektórych kont politycznych, nazywając je „bezprecedensowym atakiem na wolność słowa” – w tym jego osobistego profilu na Twitterze. „Wysiłki mające na celu cenzurowanie, kasowanie czy umieszczanie na czarnych listach obywateli są błędne i groźne. Potrzebujemy słuchać siebie nawzajem, a nie uciszać” – wezwał.

Prezydent Donald Trump nie skomentował jednak procedury odsunięcia z zajmowanego urzędu, którą przeciwko niemu już po raz drugi wszczęła i przegłosowała Izba Reprezentantów. Dokument podpisała Przewodnicząca Izby Reprezentantów Nancy Pelosi. Teraz zajmie się nim Senat. Zarzut dotyczy podburzenia tłumu do ataku na parlament. Proces Donalda Trumpa w Senacie prawdopodobnie nie odbędzie się jednak przed zakończeniem jego kadencji.
Za postawieniem prezydentowi zarzutu „podżegania do powstania” przeciwko państwu głosowali wszyscy demokraci oraz dziesięcioro republikanów. Podczas debaty argumentowali, że Donald Trump sprowokował atak na Kongres w czasie procedury liczenia głosów elektorskich w wyborach, w których zwycięstwo odniósł Joe Biden. W wyniku zamieszek śmierć poniosło 5 osób, w tym policjant. Z kolei Republikanie uważają, że wszczęta przez demokratów procedura impeachmentu jest elementem rozgrywki politycznej. „Powinniśmy skupić się na zjednoczeniu kraju. Zamiast tego demokraci chcą usunąć prezydenta na tydzień przed opuszczeniem przez niego urzędu ”
AL
źródło: IAR, CNN