Ciekawostki na temat Albatrosów

Albatrosy, rodzina morskich ptaków, zaliczana jest do rodziny rurkonosych. Dzielą się na 4 rodziny w tym 21 gatunków.

Posiadają charakterystyczny duży dziób i jasne upierzenie. Są wspaniałymi lotnikami i do nich należy rekord rozpiętości skrzydeł wśród ptaków latających.

Oto ciekawostki dotyczące tych wspaniałych ptaków.

1. Albatros ciemnolicy spotykany jest na północnym Oceanie Spokojnym. Rozmnaża się jedynie w 16 miejscach, z czego 9 z nich znajduje się na Północno-Zachodnich Hawajach. Właśnie na Hawajach, w Kaʻena Point State Park znajduje się ich sanktuarium.
2. Na początku XX w. zabito 5 milionów tych ptaków dla ich piór.
3. Rozpiętość skrzydeł albatrosa może wynosić do 350 cm.

4. Pożywienie albatrosa krótkosternego stanowią kałamarnice, skorupiaki i krewetki.
5. W poszukiwaniu pożywienia mogą przebywać 3200 km od miejsc gniazdowania.
6. Około roku 2008 było 450 par lęgowych albatrosa krótkosternego.
7. W gnieździe albatrosa znajduje się tylko jedno jajo.
8. Pisklę karmione jest pokarmem zwracanym z wola.
9. Albatros siwogłowy zimuje u wybrzeży Peru i Chile docierając tam z Prądem Peruwiańskim.

 

10. Trasy wędrówek albatrosa siwogłowego poznano dzięki telemetrii satelitarnej.
11. Albatrosy są szybkie: prędkość lotu może osiągać nawet 85km/h.
12. Gniazdo ma formę dużego kopca utworzonego z mułu, piór i roślinności.
13. Ptaki z pary, w trakcie wysiadywania jaja zmieniają się regularnie, nie rzadziej niż co 5 dni.
14. Albatros czarnobrewy gniazduje na Falklandach i południowych wybrzeży Chile.
15. Albatros czarnobrewy swoją nazwę zawdzięcza ciemnej prędze piór wokół oczu.
16. Albatros czarnobrewy ma żółty dziób z różowym zakończeniem.

17. Albatrosy są ptakami monogamicznymi. W czasie co rocznych godów wykonują charakterystyczne tańce godowe, składające się z 25 różnych póz.
18. Albatros czarnobrewy żeruje w rejonach subarktycznych, gdzie wody są bogate w ryby.
19. Albatros czarnobrewy pije wodę morską, a nadmiar soli wydała gruczołami nosowymi.
20. Albatrosy bardzo często towarzyszą statkom w oczekiwaniu na resztek pożywienia.
21. Albatros żółtodzioby występuje między Ameryką Południową a Afryką. Żywi się głowonogami, rybami, skorupiakami, padliną i odpadami z łodzi rybackich.
22. Albatrosy dopiero po 4–10 miesiącach uczą się latać.

23. Pierwsze 5–10 lat spędzają wyłącznie na morzu, przepierzając się kilkukrotnie. Dopiero po tym czasie po raz pierwszy przystępują do rozrodu.
24. Albatrosy żółtodziobe żyją do 40-50 lat.
25. Albatros królewski zwykle żeruje na wodach Nowej Zelandii i państw południowoamerykańskich.
26. Pewna samica albatrosa, zaobrączkowana w roku 1937, zniosła jajo potomstwo mając 62 lata.

Niestety prawie wszystkim gatunkom albatrosa grozi wyginięcie. Są trzebione przez ludzi, rozwój rolnictwa i inne zwierzęta hodowane przez człowieka. Zdarza się, że jaja i pisklęta zjadane są przez świnie i koty. Albatrosy padają ofiarą rybołówstwa łapiąc się we włoki i linki haczykowe do połów ryb. Często sztormy bywają przyczyną zniszczenia obszarów lęgowych albatrosa. Ogromnym zagrożeniem jest zanieczyszczenie oceanów plastikiem. Dorosłe osobniki w poszukiwaniu pokarmu coraz częściej zjadają śmieci.

Hawaje – fakty i ciekawostki

Posłuchaj naszych Podcastów:

SKOMENTUJ

Dodaj komentarz
Wpisz swoje imię